Майка ми е рускиня и обожава пирози и пирожки...има толкова много рецепти за тестото,но най-пипкаво е маеното.Днес изпробвах една нова рецепта,в която половината мазнина е заменена от заквасена сметана.Плънката е доста необичайна за моите вкусове,но отдавна бях обещала на мама да и направя"Пирог с капустой" т.е. зелев.Получи се мекичко и сочно тесто.Обаче и аз съм една зелка...какви ги свърших накрая ...ще разберете след рецептата :P
Тесто: 2ч.ч. брашно + допълнително при месенето
4 с.л.прясно мляко,топличко
1 пакетче(7г) суха мая
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
3 с.л. сметана
2 яйца
Пълнеж: 4 ч.ч. зеле, накълцано
2 твърдо сварени яйца
олио за запържване
1/2 глава лук
копър,червен пипер,кимион,дафинов лист,черен пипер,сол
3-4 с.л. заквасена сметана
Тестото се приготвя като се прави квас от маята,млякото,захарта и 3-4 супени лъжици брашно.Оставя се да шупне.Брашното се пресява,добавя се солта.Яйцата,олиото и сметаната се разбиват до хомогенност.В брашното се прави кладенче и всичко течно се изсипва вътре и се омесва хубавичко.Оставя се да втаса(на този студ аз загрявам леко печката на 100*С и след като я изключа оставям тестото да се постопли вътре)
Плънка:
запържваме лука с малко олио,добавяме зелето и наливаме малко вода да поомекне.Добавяме подправки на вкус.Накрая разбъркваме със сметаната.Яйцата се нарязват на дребно и всичко се смесва.Копърът се слага накрая,може и магданоз :)
Тестото се разточва на два дълги правоъгълника и между тях се слага плънка.Накрая се слага в загрята на 180* фурна.След като леко се запече се намазва хубавичко с жълтък и се допича.По принцип може и в началото,но рискувате жълтъка да загори и няма да е толкова хубаво и златисто накрая.
Няма коментари:
Публикуване на коментар